• NIEUW
  • PRODUCT FILTER

    Wat doe je met... witte, groene en rode kool?

    Wat doe je met... witte, groene en rode kool?

    Witte, groene en rode kolen zijn grote, stevige, ronde kolen met gesloten bladeren. Deze koolsoorten zijn een voordelige keuze: je krijgt veel voor weinig en als je ze gekoeld bewaart, blijven ze heel lang goed. 

     

    Witte kool

    Zacht en neutraal. De witte kool kennen we vooral van de zuurkool en koolsla. Met de vrij neutrale smaak kun je er eindeloos mee variëren. Witte kool past in roerbakschotels en combineert goed in Aziatische gerechten met sojasaus, pindasaus en gember (> recept). Ook lekker: gestoofd met bijvoorbeeld tomaat of pompoen of dungesneden in een salade. Masseer een uur voor het serveren de dressing erin zodat de smaken goed tot z’n recht komen en de kool lekker zacht wordt. Je kunt een witte kool ook in parten snijden met de kern er nog aan en roosteren in een grillpan, op de barbecue of in de oven. Lekker met kerrie-yoghurtsaus
     
    Smaakcombinaties witte kool
    Romig: feta, yoghurt, oude kaas, room, ei

    Kruiden: dille, peterselie, bieslook, koriander
    Fris: paprika, appel, sinaasappel, appelazijn, witte wijn
    Notig / aards: pinda, aardappel, wortel, sesam, soja, miso, rozijnen
    Specerijen: gember, rode peper, kerrie, kurkuma, gerookte paprika, koriander, komijn, karwijzaad, venkelzaad, mosterdzaad

    Rode kool

    Aards en kruidig. De rode kool is vooral bekend van de rode kool met appeltjes van oma. Rode kool heeft een meer uitgesproken smaak dan de witte kool. Deze kool is wat taaier dan witte kool en vraagt om een langere bereidingstijd. Gestoofde rode kool is heerlijk om te verwerken op een plaattaart, in een quiche of ovenschotel. Je kunt plakken van de kool snijden en die roosteren in de oven. Maar dungesneden in een salade is ook lekker. Ook van rode kool kun je prima zuurkool maken (> recept).

    Smaakcombinaties rode kool
    Romig: geitenkaas, blauwe kaas, crème fraiche
    Kruiden: dille, peterselie, bieslook, tijm, koriander
    Fris: pastinaak, rucola, appel, balsamico azijn, appelazijn, rode wijn
    Notig / aards: walnoten, aardappel, kastanjes, wortel
    Specerijen: kruidnagel, kaneel, steranijs, zwarte peper, mosterd, nootmuskaat, komijn, karwijzaad, venkelzaad

    Savooie- of groene kool

    Fris en intenser. Groene kool (ook wel savooiekool) heeft een stevigere koolsmaak dan witte kool. De geribbelde koolbladeren zijn wat buigzamer dan witte en rode kool en daarom goed te gebruiken om te vullen (> recept). Omdat de smaak wat sterker is kun je er ook wat heftigere smaken tegenover zetten of combineren in gerechten waarin de koolsmaak goed tot z’n recht komt zoals een stamppot. De groene kool heeft een kortere garingstijd dan witte of rode kool.

    Smaakcombinaties groene kool
    Romig: boter, crème fraiche
    Kruiden: peterselie
    Fris: appel, sinaasappel, appelazijn, witte wijn, appelcider, tomaat
    Notig / aards: walnoten, krenten, spelt, aardappel, wortel
    Specerijen: gerookte paprika, chilli, komijn, karwijzaad, mosterdzaad

    Recepten

    Van links naar rechts op de foto's
    > Galette met rode kool, blauwe kaas en peer
    > Zuurkool met worst
    > Zuurkool basisrecept
    > Stamppot kool met worst
    > Rode kool, puree en worst
    > Steaks van rode kool
    > Koolrolletjes met gehakt
    > Curry met kool en aardappel

    Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs
     
    Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief