Witte kool
Kruiden: dille, peterselie, bieslook, koriander
Fris: paprika, appel, sinaasappel, appelazijn, witte wijn
Notig / aards: pinda, aardappel, wortel, sesam, soja, miso, rozijnen
Specerijen: gember, rode peper, kerrie, kurkuma, gerookte paprika, koriander, komijn, karwijzaad, venkelzaad, mosterdzaad
Rode kool
Aards en kruidig. De rode kool is vooral bekend van de rode kool met appeltjes van oma. Rode kool heeft een meer uitgesproken smaak dan de witte kool. Deze kool is wat taaier dan witte kool en vraagt om een langere bereidingstijd. Gestoofde rode kool is heerlijk om te verwerken op een plaattaart, in een quiche of ovenschotel. Je kunt plakken van de kool snijden en die roosteren in de oven. Maar dungesneden in een salade is ook lekker. Ook van rode kool kun je prima zuurkool maken (> recept).
Smaakcombinaties rode kool
Romig: geitenkaas, blauwe kaas, crème fraiche
Kruiden: dille, peterselie, bieslook, tijm, koriander
Fris: pastinaak, rucola, appel, balsamico azijn, appelazijn, rode wijn
Notig / aards: walnoten, aardappel, kastanjes, wortel
Specerijen: kruidnagel, kaneel, steranijs, zwarte peper, mosterd, nootmuskaat, komijn, karwijzaad, venkelzaad
Savooie- of groene kool
Fris en intenser. Groene kool (ook wel savooiekool) heeft een stevigere koolsmaak dan witte kool. De geribbelde koolbladeren zijn wat buigzamer dan witte en rode kool en daarom goed te gebruiken om te vullen (> recept). Omdat de smaak wat sterker is kun je er ook wat heftigere smaken tegenover zetten of combineren in gerechten waarin de koolsmaak goed tot z’n recht komt zoals een stamppot. De groene kool heeft een kortere garingstijd dan witte of rode kool.
Smaakcombinaties groene kool
Romig: boter, crème fraiche
Kruiden: peterselie
Fris: appel, sinaasappel, appelazijn, witte wijn, appelcider, tomaat
Notig / aards: walnoten, krenten, spelt, aardappel, wortel
Specerijen: gerookte paprika, chilli, komijn, karwijzaad, mosterdzaad
Recepten
Van links naar rechts op de foto's
> Galette met rode kool, blauwe kaas en peer
> Zuurkool met worst
> Zuurkool basisrecept
> Stamppot kool met worst
> Rode kool, puree en worst
> Steaks van rode kool
> Koolrolletjes met gehakt
> Curry met kool en aardappel