• NIEUW
  • Wat doe je met... oesterzwammen?
    12-06-2020

    Wat doe je met… oesterzwammen?

    Wist je dat oesterzwammen na champignons de meest gegeten paddenstoelen in Nederland zijn? Ze doen het goed in allerlei gerechten en ze zijn ook nog eens gezond. Een oesterzwam is een natuurlijke bron van vezels, vitaminen, eiwitten en mineralen. Door de stevige textuur kun je ze goed gebruiken als vleesvervanger. Je kunt de zwammen bijvoorbeeld roerbakken, verwerken in een frittata of toevoegen aan een pasta. 

    Bij Rechtstreex hebben we oesterzwammen van Rotterzwam en Familie Veeke. De grijze oesterzwammen van Rotterzwam worden geteeld in Schiemond op een substraat van koffiedik. Zij gebruiken hiervoor het koffiedik van horecazaken uit onze regio en maken daarmee gebruik van lokale reststromen voor de productie van oesterzwammen. Naast dat je de oesterzwammen los kunt kopen kun je ze ook proeven in de heerlijke Rotterzwam bitterballen en kroketten. Champignonkwekerij Veeke is een echt familiebedrijf en kweekt jaarrond naast oesterzwammen ook vele soorten champignons, van de klassieke witte champignons, kastanjechampignons, shiitake en nog vele meer. De champignons worden geteeld op bedden met compost van onder andere paardenmest afgedekt met dekaarde. In de compost zit het mycelium waaruit de champignons groeien.

    Inspiratie

    • In een romige pasta. Bak de oesterzwammen bruin in boter, voeg een scheutje room toe en serveer met pasta en wat oude kaas. 
    • In een salade met geroosterde oesterzwammen, slamix, een zachtgekookt ei en mosterdvinaigrette.
    • Een luxe lunch: geroosterd brood met paddenstoelen, oude kaas en tijm.
    • In een roerbak met paksoi. Maak zelf 'woksaus' met een teentje knoflook, gember, sojasaus, honing en verse of gemalen rode chilipeper.
    • In een Bourguignon-achtige stoofpot met gesudderde oesterzwammen, wortel, ui en rode wijn.
    • Oesterzwammen gesneden in reepjes gebakken in boter, met knoflook, tijm en een scheutje balsamicoazijn, lekker over een stamppot. Ook lekker in een wrap met kerrie, komijn, paksoi en feta. 
    • Aardappels en oesterzwammen 'al forno' a la Jamie Oliver: oven geroosterde aardappelparten en paddenstoelen met rozemarijn en knoflook gaan overgoten met een ei-room-kaasmengsel nog even terug de oven in.
    • Krokante oesterzwammen: paneer de oesterzwammen en bak deze krokant. Serveer met een dip van yoghurt en munt of ajvar. 
    • Oesterzwammen in een door beslag van water, ei en boekweitmeel gehaald en in olie gebakken. 

    Heb jij een mooie aanvulling? Deel jouw creatie in de #lokaalmaal groep op Facebook. 

    Recepten

    Al deze gerechten bevatten oesterzwammen en soms een mix met andere paddestoelen. Klik op de titel van het gerecht om naar het recept te gaan. 

    Zelf oesterzwammen groeien? Dat kan!

    Met de growkit van Rotterzwam word je een echte aanrecht-agrariër. Het enige wat je hoeft te doen is je eigen koffiedik in de kit doen, dan heb komen binnen 2 a 3 weken je eerste, zelf gekweekte oesterzwammen naar boven. Bestel het hier.

    Rotterzwam
    Rotterdam
    Oesterzwammen - kleine verpakking
    6.17
     VRIENDENPRIJS: €5.43
    zakje (300 gram)
    VERS DUURZAAM LOKAAL
     
    Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.